Świeże zioła to wspaniały dodatek do wielu dań. Niezwykle aromatyczne, prostu z gałązki, zdecydowanie lepiej podkreślą smak posiłków niż zioła suszone, a jednocześnie są bardzo proste w uprawie zarówno w ogrodzie jak i w pojemnikach w domu. Radzimy jakie przyprawy uprawiać w domu i ogrodzie oraz jak o nie dbać!
Świeże zioła potrzebują dużej dawki słońca, więc wybieramy w ogrodzie słoneczne stanowisko. W domu natomiast ustawiamy doniczki na słonecznym balkonie lub na południowym oknie. Zioła, którym brakuje światła będą miały wydłużone pędu i mało liści, na których najbardziej nam przecież zależy. Ponadto ich kolor z intensywnie zielonego stanie się blady i nieapetyczny. Nie jest konieczne nawożenie roślinek- dobrze radzą sobie nawet w podłożu ubogim w składniki pokarmowe. Pamiętajmy jednak o ich regularnym podlewaniu.
Wszystkie świeże zioła ścinamy jak najwyżej. Najlepiej pozyskiwać tylko kilka szczytowych listków. W ten sposób rośliny będą się stopniowo zagęszczały, a my uzyskamy więcej i więcej aromatycznych dodatków.
1) Bazylia to przyprawa kojarzona z kuchnią włoską. Doskonale pasuje do dań z makaronami, dań mięsnych, zup oraz jako baza do słynnego pesto. Bazylie możemy w łatwy sposób wyhodować z nasion- do gruntu wysiewamy je latem lub wiosną do doniczek, skąd później przesadzamy na docelowe stanowisko.
2) Rozmaryn to idealny dodatek do dań z czerwonego mięsa. Posiada niepowtarzalny, delikatnie sosnowy aromat i świetnie podkreśli smak pieczystego. Rozmaryn doskonale radzi sobie z okresowym przesychaniem, ale w surowe zimy może marznąć. Wtedy możemy doniczki przenieść do mieszkania.
3) Szałwia to niezwykle aromatyczna przyprawa, doskonała do ryb i makaronów. Świetna także do dań z fasoli. Można z niej przygotować smaczny napar, który oczyszcza drogi oddechowe. Szałwia szybko staje się dość ekspansywna, więc trzeba zapewnić jej dość dużą doniczkę. Wyjątkowo także nie lubi zacienienia. Nie sprawdzi się w ciemnej kuchni ani zacienionym pomieszczeniu.
4) Mięta to wyjątkowo ekspansywna roślina i bardzo szybko przejmie kontrolę nad naszym ogrodem, jeśli tylko jej na to pozwolimy. Można więc przygotować jej odgrodzony fragment ogrodu lub posadzić w dość dużych pojemnikach. Kto jednak nie uwielbia błogiego, słodko-pikantnego aromatu mięty? Młode listki są wspaniałe do letnich lemoniad, do naparów oraz do sałatek ze świeżych warzyw.
5) Oregano to przyprawa, która fantastycznie podkreśli smak domowej pizzy, mięs oraz sałatek. Szczególnie dobrze podkreśla smak pomidorów. W ogrodzie nie jest bardzo agresywna i ekspansywna.