Muchołówka amerykańska (Dionaea muscipula) należy do rodziny rosiczkowatych i możemy również spotkać ją pod nazwą dioneja. Jest ona rośliną wieloletnią, a sposób odżywiania się tej rośliny sprawia, że jest to bardzo egzotyczna i nietypowa ozdoba naszego domu.
Muchołówka amerykańska mierzy od 10 do 20 cm wysokości. Składa się z od 4 do 7 liści, które są intensywnej, jasnozielonej barwy, a wewnątrz mają kolor żywo-czerwony lub jasnoróżowy. Najbardziej zadziwiającą cechą muchołówki jest jej mięsożerność. W naturalnym środowisku występuje na nadmorskich bagnach w stanie Karolina w USA. Preferuje stanowiska torfowe- o kwaśnym odczynie. Jak sama jej nazwa wskazuje, żywi się muchami i innymi małymi owadami, dlatego też świetnie odnajduje się w miejscach, w którym mamy do czynienia z dużą ilością uporczywych owadów. Wabi ona owady swoim słodkim nektarem oraz barwą pułapek. Dionaea pozostawia dla nich pułapki w postaci dwóch klapek zakończonych sztywnymi rzęskami. Muchołówka amerykańska zatrzaskuje się odczuwając ruch wewnątrz klapek za pomocą włosków czuciowych. Tuż po ich zamknięciu rozpoczyna się proces spożywania, podczas którego wytwarzane są enzymy trawienne, które rozpuszczają ciało owada i w ten sposób jest ono przez muchołówkę wchłaniane. W zależności od wielkości zdobyczy, trawienie może trwać nawet 10 dni.