Warzywnik w ogrodzie

Marzy Ci się warzywnik w ogrodzie? Nawet najbardziej estetyczny i ciekawie zaprojektowany ogród w pewnym momencie może nam się znudzić. Nic tak nie dopełnia ogrodu jak warzywnik. Warzywnik w ogrodzie to bardzo praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się własnymi, smacznymi i zdrowymi warzywami.

Martwisz się, że w Twoim ogrodzie nie ma wystarczająco dużo miejsca? Na domowe potrzeby wystarczą Ci nieduże grządki poszczególnych warzyw czy ziół. Odpowiednio przemyślana i zaplanowana kompozycja warzywnika pozwoli bardzo dobrze wykorzystać nawet niewielkie poletko.


Warzywnik w ogrodzie – gdzie go zlokalizować
Zazwyczaj warzywnik, niestety, nie stanowi dekoracyjnego miejsca w ogrodzie, dlatego najlepszym wyborem będzie założenie go na obrzeżach ogrodu i w miejscach, które są mało uczęszczane lub osłonięte. Musisz jednak mieć na uwadze, że warzywa potrzebują dużej ilości światła. Wybierz zatem miejsce dobrze nasłonecznione.
Jeśli masz taką możliwość, stwórz swój warzywnik jak najdalej od ulicy. Jeżeli nie masz takiej możliwości, warto rozważyć postawienie żywopłotu w miejscu, który ochroni warzywa przed zanieczyszczeniami z dróg, ale nie zacieni grządek.
Warto także zasadzić przy warzywniku rośliny, które będą wchłaniać ciężkie metale i pyły (do roślin takich należą m.in. brzoza czy jarząb).

Warzywnik w ogrodzie – Przygotuj odpowiednie podłoże

Jeśli wybrałeś już odpowiednią lokalizację na swój warzywnik, czas przygotować podłoże.
Prawidłowo przygotowane podłoże jest bardzo ważne, większość warzyw ma spore wymagania pod tym względem. Optymalny odczyn gleby powinien być obojętny bądź zbliżony do obojętnego (czyli około 5,5-6,5 pH).
Dobrze, by gleba była wzbogacona o nawozy organiczne. Jesienią glebę przekop mieszając z kompostem, a wiosną wystarczy jeśli ją dokładnie zagrabisz, spulchnisz i wyrównasz teren.  Siew roślin w warzywniku najlepiej rozpocząć w kwietniu, ale trzeba mieć pewność, że wczesnowiosenne przymrozki są już za nami.

Warzywnik w ogrodzie – Najważniejsze zasady planowania

  • najwyższe rośliny należy umieścić z tyłu, przy płocie, pod ścianą domu;
  • zaplanuj w warzywniku ścieżki, dzięki którym nie zniszczysz roślin podczas pielęgnacji
  • szerokość grządki powinna mieć ok. 120 cm, a ścieżki – 30 cm
  • pamiętaj o roślinach, które najlepiej rosną w pełnym słońcu (np. szałwia) oraz tych, które potrzebują półcienia (np. sałata czy rzodkiewka)
  • jeżeli nie dysponujesz dużą powierzchnią skomponuj razem rośliny rosnące szybko oraz dużo wolniej
  • warzywa, które szybko rosną (wśród nich m.in. koper lub sałata) warto wysiewać regularnie co tydzień. Dzięki temu po kilku miesiącach będziesz cieszyć się świeżymi liśćmi z kolejno dorastających roślin
  • żeby zapobiec pojawianiu się pustych miejsc, które szybko zajmą chwasty, z wyprzedzeniem zaplanuj kolejne nasadzenia,
  • po sałacie, rzodkiewce, szpinaku czy szczypiorku możesz zasiać lucernę bądź łubin, które później staną się naturalnym nawozem.
  • zaplanuj stałe miejsce na warzywa wieloletnie takie jak rabarbar, szczaw, cebula czy szczypiorek.
Paula Kliś: