Jak cieszyć się smakiem warzyw z przydomowego ogródka przez cały rok? Po zebraniu warto je przechować. Zanim jednak rozpoczniesz magazynowanie, przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się jak poprawnie wykonać przechowywanie warzyw na zimę.
Przechowywanie warzyw na zimę – Jakie warzywa można magazynować zimą?
Najpopularniejsze z warzyw, które nadają się do przechowywania to m.in. ziemniaki, marchew, buraki, pietruszka, kapusta, por, chrzan, seler, czosnek oraz cebula.
Jeśli zadbasz o odpowiednie warunki, warzywa te bez problemów będą mogły przeleżeć nawet całą zimę bez uszczerbku dla smaku i wartości odżywczych. Tylko kilkanaście dni będą w stanie przetrwać pomidory, ogórki, kalarepa, kalafior czy rzodkiew.
Pamiętaj, że duże znaczenie ma także jakośćwarzyw, które planujesz magazynować. Powinny być one zdrowe, pozbawione szkodników i uszkodzeń.