Mak polny jest jednoroczną rośliną należąca do rodziny makowatych (Papaveraceae).
Charakteryzuje się szarozielonymi liśćmi i pojedynczymi kwiatami, na długich szypułkach o barwie czerwonej, białej, żółtej lub pomarańczowej. Kwitnie od maja do lipca. Dorasta do 90 cm wysokości.
Uprawę maku lekarskiego reguluje specjalna ustawa.
- Mak polny – roślina lecznicza:
- Jako surowiec zielarski mają zastosowanie płatki maku polnego – Flos Rhoeados (Flos Papaveris rhoeados). Zbiera się je w południe podczas słonecznej pogody i przenosi tak, by nie uległy zgnieceniu (zgniecione ciemnieją i tracą lecznicze własności).
- Ma działanie: przeciwzapalne, powlekające, uspokajające. W medycynie ludowej wewnętrznie napar jest stosowany przy kaszlu, stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, bezsenności, nadmiernej pobudliwości oraz zaburzeniach trawiennych na tle nerwicowym.Zewnętrznie używa się naparów podczas stanów zapalnych do płukania jamy ustnej, dziąseł i gardła, przemywania spojówek oczu, irygacji pochwy.
- Zastosowanie:
-
Roślina jadalna
- W starożytności pąki kwiatowe maku były spożywane przez ludzi.
- Płatków używa się do zabarwiania wina i napojów.
- Nasiona maku polnego mogą być w kuchni wykorzystywane tak samo, jak nasiona maku lekarskiego.
- Roślina ozdobna
- Mak jest uprawiany jako ogrodowa roślina ozdobna. Nadaje się na rabaty, a w połączeniu z chabrem i rumiankiem do bukietów.
- Inne zastosowanie
- Używany w kosmetyce, m.in. do produkcji płynu do intymnej pielęgnacji podczas menstruacji.
- Czerwone płatki są używane do barwienia leków.
- Z płatków można wykonać czerwony atrament.
- Płatki używane są do wykonania potpourri.